Ganske lidt om kaffesorter

Der findes mere end 60 kaffesorter, men i praksis skelnes der mellem de tre mest anvendte:

 

ARABICA
Kaffebønnerne kommer fra bønnerne fra træet, som går under det botaniske navn Ægte Kaffe og stammer fra Etiopien. Arabica betragtes som den kaffe, der har den bedste smag. Desværre er udbyttet også det laveste, samtidig med at sorten er mere sårbar over for sygdomme, parasitter og insektangreb. Arabica udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion.

 

ROBUSTA
Hårdfør kaffetype, som kan dyrkes helt ned i de kølige lavlandsområder. Bønnernes smag er besk og kraftig hvilket har betydning på prisen, som er lavere end Arabica. Robusta findes i en lang række varianter og kvaliteter. Hver variant har sin særlige smag og karakter, som afhænger af forholdet mellem art, klima, vækstforhold på plantagen, jorbund samt forarbejdningen af kaffen. På grund af dens hårdføre natur indeholder sorten en stor modstandskraft overfor sygdomme og har generelt en større tolerance i forhold til levested. Netop derfor dyrkes Robusta stadigt flere steder. I dag er op mod 25% af verdens kaffeproduktion Robusta kaffe. Den dyrkes hovedsageligt i Indonesien og Afrika.
Robusta er nærmest udrikkelig i rå form, men den arter sig så snart den blandes med fx Arabica.

 

LIBERICA
Lavlandskaffe, som smager både besk og kraftigt. Sorten er reelt uden indflydelse på verdensmarkedshandlen, idet den kun udgør under 1% af den samlede produktion. Liberica dyrkes kun i Vestafrika og importeres ikke til Danmark.

  • Brasil

  • Mild og rund arabicakaffe fra Brasilien og den mest almindelige kaffesort i Danmark som udgør ca. 40% af forbruget.

 

  • Colombia

  • Fyldig, kraftig og let syrlig kaffe af arabicatypen. Kaffen dyrkes under ideelle vækstbetingelser på Andesbjergenes skråninger.

 

  • Java

  • Arabicakaffe dyrket i Indonesien. Den vulkanske jordbund og de gunstige klimatiske forhold, giver Java-kaffen en skøn smag og fylde.

 

  • Afrika

  • Velsmagende kaffe fra Etiopien, Kenya, Tanzania og Burundi.

 

  • Mocca

  • Krydret og syrlig kaffe fra Yemen, opkaldt efter afskibningshavnen Mocca, som blev tilsandet for mange år siden.

VORES KAFFE

 

Kaffebønner findes i 300 gr./500 gr. /1000 gr.

Kenya AA – Gakuyu • Bønne SL-34

Certificeret, Cup of Excellence

Kraftig og let syrlig kaffe, med noter af røde bær

 

Guatamala – Finca El Potrerito, Familie Farm • Bønne - Bourbon

Let syrlig, med præg af citrus og frugt

 

Colombia, Microlot • Bønne Castillo

Certificeret, Cup of Excellence

Kraftig kaffe, let sød, med noter af mørk chokolade og røde bær.

 

Costa Rica Terrazu • Bønne Caturra

Certificeret, Cup of Excellence

Mild, sød og ren kaffe smag, noter af citrus og nød i eftersmag

 

Mexico Altura • Bønne Mundo Novo

Let syrlig, sødme og noter af lys chokolade.

 

Ethiopien Yirgacheffe • Bønne Yirgacheffe

Certificeret, Cup of Excellence

Noter af Jasmin og citrus – velegnet til håndbrygning.

 

Ethiopien Sidamo, lys til mellemristet • Bønne Heriloom

Certificeret, Cup of Excellence

Kraftig kaffe, med noter af chokolade

 

Burundi • Bønne Bourbon

Certificeret, Cup of Excellence

Kraftig kaffe, tung med noter af røde bær, mørk sirup

 

Brazil, Competition lot nr. 2 • Bønne red Catuai

Certificeret, Cup of Excellence

Klar kaffesmag, præget med let syrlighed af nectarin med mandel noter i eftersmag

Kenneth Møller

Rister

 

Odsherreds Kafferisteri

Åbent hver torsdag fra kl. 17-19

Dalvang 4, Strandhusene

4500 Nykøbing Sj

Info@odsherredskafferisteri.dk

 

Telefonbesked aflyttes efter kl. 18 på hverdage:

91 53 32 21

  • Facebook - odsherred kafferisteri

91 53 32 21